PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Juliet ★★★★

zondag 3 maart 2024VRT MAX

Juliet
Foto: VRT MAX

Met Juliet, dat geregisseerd werd door Anke Blondé (o.a. Red Light), lanceert VRT 1 een nieuwe misdaadreeks. Het eerste seizoen kent zes afleveringen waarbij er 3 cases aan bod komen die telkens over twee afleveringen afgehandeld worden. En uiteraard is er ook nog een rode draad doorheen de ganse serie. In dit geval de afhandeling van het overlijden van Juliets vader, zijn antiekzaak, de onbetaalde rekeningen die zich opstapelen, maar vooral ook wat er met Chloés nichtje, een tamelijk rebels tienermeisje, moet gebeuren. Haar papa, Juliets broer Danny blijkt namelijk spoorloos én een strafblad te hebben als gevolg van drank en drugs.

Het is wat eigen aan het begin van een serie dat acteurs alle moeite van de wereld hebben om in hun rol te geraken en een geloofwaardig personage neer te zetten. De ganse eerste aflevering van Juliet voelt dan ook aan als een grote zoektocht daarnaartoe, wat enigszins normaal is, omdat de personages elkaar ook voor het eerst leren kennen. Juliet is namelijk een flik uit Brussel die 6 maanden iemand vervangt in De Haan, waar haar papa woonde met Chloé. Het kan in zekere zin verklaren waarom de acteurs zo lang naast elkaar lijken te acteren, eerder dan met elkaar: lees gewoon wat hun lijntjes op zeggen.

In de ganse eerste aflevering is er volgens ons namelijk slechts één scene die absoluut het verschil maakt. Hoewel we een videocall ’s ochtends zien, zit het spel tussen Salomé Crickx (Céline) en hoofdrolspeelster Charlotte De Bruyne (Juliet) dan heel goed. Het feit dat Juliet wakker gebeld wordt terwijl ze in de zetel slaapt, voelt erg naturel aan. Maar vooral: ondanks de afstand tussen de twee personages voel je de affectie voor elkaar van het scherm druipen en dat staat dan nog los van het lieve ‘Ma biche’ dat Juliet van Céline te horen krijgt. Wat het helemaal straf maakt, is dat dit de enige scène in het Frans is tijdens de eerste twee afleveringen en je dan net een stroevere dialoog verwacht maar net het tegenovergestelde voorgeschoteld krijgt.

Een andere rode draad doorheen deze reeks is die van Juliets trauma. Ze was erbij toen haar moeder, die in het bandje optrad met haar wagen in het water belandde. Juliet lijkt haar te hebben willen redden als kind. Tevergeefs. Het lijkt wel een vast stramien van elke nieuwe Vlaamse fictieserie om aan het begin een vleugje bloot te tonen. Vaak vinden we dat wat goedkoop scoren, ook om de aandacht te prikkelen. Als we Juliet echter zien douchen of een bad nemen, duiken we tevens mee in de psyche van het personage. Dat we dan een stukje bloot van Charlotte De Bruyne te zien krijgen, is een mooi voorbeeld van functioneel naakt en gaat hier mooi samen met haar personage wiens gevoelswereld zo ook beetje bij beetje voor de kijker bloot komt te liggen.

Na de tweede aflevering kunnen we wel stellen dat Charlotte goed in haar rol zit en ook de scènes met Amber Naert als de veertienjarige Chloé worden geleidelijk aan natuurlijker al moet gezegd dat de regie te veel prijs geeft en dat de afhandeling van de cases behoorlijk voorspelbaar is. Dat neemt niet weg dat Juliet een verrassend menselijke misdaadserie is met het hart op de juiste plaats. Mocht je twijfels hebben na het bekijken van de eerste aflevering zoals wij, dan kunnen we je slechts 1 advies geven. Doe zoals wij, geef de serie een kans. Het is prachtig om Juliet te zien groeien naar een climax in aflevering zes waar verschillende verhaallijnen samenkomen. Een finale die je niet onberoerd laat.

Juliet gaat onder andere over inbraak, moord, (heimelijk) sekswerk, traumaverwerking, sextortion, drugs, stalking, geweld, geldkwesties, pleegzorg maar vooral hoe je verantwoordelijkheid nemen als alleenstaande als je voor een kind moet zorgen. De muziek is van Stijn Cole en Frederik Van de Moortel. De prima cinematografie van Pieter-Jan Claessens die een vergelijkbaar kleurenpalet lijkt te gebruiken als bij Onder Vuur, is een stuk donkerder dan wat je verwacht van een serie die zich aan zee afspeelt maar weet je toch ook een cosy gevoel te bezorgen.

< Bert Hertogs >

De volledige serie Juliet is nu te zien op VRT MAX


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter